Domaći šiš ćevap

Šiš ćevap
  • Priprema
    15 min
  • Kuhanje
    5 min
  • Broj osoba
    4

Sastojci

Koraci

Korak 1

Prvo pripremiti šiš ćevap: Štapiće za ražnjiće namakati u vodi kako ne bi izgorili.

Korak 2

U manju zdjelu dodati suhe čili papričice i vodu. Ostaviti da se namaču oko 5 minuta, a zatim ih izvaditi iz vode i sitno isjeckati.

Korak 3

Na isti način isjeckati i ljute paprike šilje.

Korak 4

Zatim na dasku dodati i mljeveno meso, bijeli luk u granulama i so. U isto vrijeme sjeckati i miješati mljeveno meso s paprikama. Za to će vam biti potrebne 2 minute.

Korak 5

Smjesu s mesom podijeliti na 8 jednakih dijelova. Meso ravnomjerno rasporediti na štapiće za ražnjiće. Ostaviti ih najmanje 15 minuta u frižider.

Korak 6

Peći na roštilju ili grill tavi.

Korak 7

Salata: Luk izrezati na polukrugove, posoliti i zgnječiti kako bi omekšao.

Korak 8

Isjeckati peršun. Dodati mu luk, ekstra djevičansko maslinovo ulje i sumak. Izmiješati.

Korak 9

Šiš ćevap poslužiti uz lavash i salatu od peršuna i luka.

Zaključak

Ukoliko vam meso ne ostaje na štapiću, ubacite ga 15 minuta u frižider pa pokušajte ponovo. Takođe će vam pomoći i ako navlažite ruke hladnom vodom.

Pogledajte još